Hasankeyf’te 800 yıllık seramik kapta Anadolu parsı izi bulundu!
Batman’ın Tarihi Hasankeyf İlçesinde 2024 Yılı Kazı Çalışmaları Tamamlandı
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde, Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal’ın başkanlığında uzman ekip tarafından yürütülen 2024 yılı kazı çalışmaları sona erdi.
Doç. Dr. Zekai Erdal’ın açıklamasına göre, kazıda çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı. Bu eserler arasında Artuklular dönemine ait olduğu düşünülen ve Türkiye’de neslinin tükendiği sanılan Anadolu parsının figürünün yer aldığı kap parçası ile Geç Roma dönemine ait gözyaşı şişeleri ön plana çıktı.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Zekai Erdal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle 2024 kazı sezonunun temmuz ayında başlayıp 31 Aralık’ta tamamlandığını belirtti. Geçen yıl Büyük Saray ve çevresinde gerçekleştirilen kazılarda İslami döneme ait lüster tekniğinde kap seramik malzemeler bulundu.
“Kabın kenarında hayvan mücadelesi sahnesi tespit ettik”
Erdal, bulunan eserler arasında en dikkat çekici parçanın Artuklular dönemine ait lüster tekniğinde yapılmış hayvan mücadelesini anlatan bir kap parçası olduğunu ifade etti. Kabın kenarında hayvan mücadelesi sahnesi olduğunu belirten Erdal, kabın eksik parçasının sonraki kazılarda bulunması hedeflendiğini söyledi.
Kabın eksik parçasının sonraki kazılarda bulunması hedefleniyor
Erdal’a göre, Artuklular dönemine ait kap parçası Anadolu parsının bölgede yaşadığını ve bölge insanlarının bu hayvanı kullanım eşyalarında resmettiğini gösteriyor. Geçen yıl gerçekleştirilen kazılarda ayrıca Büyük Saray’ın doğusundaki mezarlık alanında 4. yüzyıla ait iki gözyaşı şişesi bulunmuştu; bu da Hristiyanlık öncesi dönemlere ait inanışları yansıtıyor.