DEHB, yaşamı kısaltabilir mi? Yeni bulgular ortaya çıktı

DEHB Tanısı Alan Yetişkinlerin Yaşam Süresi Daha Kısa Olabilir

Birleşik Krallık’ta yapılan geniş kapsamlı araştırmaya göre, DEHB tanısı almış yetişkinlerin, tanısı olmayanlara göre ortalama 4,5 ila 11 yıl daha kısa yaşadığı ortaya çıktı. Bu bulgu, DEHB’li bireylerin sağlık hizmetlerine daha az erişebildiği ve ruh sağlığı sorunlarıyla karşılaşma riskinin daha yüksek olduğu gerçeğiyle ilişkilendirildi.

Neden DEHB’li Bireyler Daha Kısa Yaşıyor?

Araştırmacılar, erken ölümlerin arkasındaki sebepleri netleştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ancak DEHB’li bireylerin daha yüksek intihar riskine sahip oldukları ve sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklara daha yatkın oldukları bilinmektedir. Bu faktörler, yaşam süresini olumsuz etkileyen önemli risk unsurları arasında yer almaktadır.

Yapılan yeni araştırma, DEHB’nin yaşam süresi üzerindeki etkisini göstermesine rağmen bazı sınırlılıklara sahiptir. Çalışma, etnik köken ve sosyoekonomik durum gibi diğer önemli faktörleri tam olarak göz önünde bulundurmayabilir. Ayrıca, DEHB’nin diğer sağlık sorunlarıyla birlikte görülme sıklığı ve tedavinin etkisi gibi konular da araştırmanın kapsamı dışında kalabilmektedir.

Related Posts

Beyni güçlendiren mucize besinler belli oldu

Konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız çözüm tabağınızda olabilir. Hangi vitaminler beyin hücrelerini koruyor, yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi nasıl önlersiniz? İşte beyni güçlendiren mucize besinler…

16 yaşındaki çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu

Samsun’da motosiklet kazası sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Iraklı çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

Uykuya dalamayanlar mışıl mışıl uyuyacak! İlaca gerek kalmıyor, 2 kelime yeter

Uykusuzluk, ne yazık ki yaşamın en yaygın sorunlarından biridir. Yatağa yattığınızda gözlerinizi kapatsanız da zihniniz bir türlü sakinleşmeyebilir. Bu durum, sadece yorgun bir bedenle değil, uykuya direnen bir beyinle de mücadele ettiğiniz anlamına gelir. Birçok kişi bu sorunu çözmek için uyku haplarına başvururken, doğal ve etkili bir yöntem sosyal medyada sağlık tavsiyeleriyle tanınan acil servis doktoru Dr. Joe tarafından öneriliyor.