Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

KTÜ Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş: Sanal Ortamdaki Tehditlere Karşı Önlemler Değişkenlik Gösterebilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş, sanal ortamdaki tehditlere karşı alınacak önlemlerin değişiklik gösterebileceğini belirtti.

Ulutaş, oltalama gibi saldırılara karşı sosyal farkındalığı artırmanın önemine vurgu yaparak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet kullanımının yaygınlaştığını ifade etti.

Siber uzayda birçok saldırı türünün olabileceğini belirten Ulutaş, en yaygın görülen saldırıların atak saldırıları olduğunu söyledi ve son dönemde yapay zeka yöntemleriyle üretilen sahte videoların sıklıkla karşılaşıldığını vurguladı.

Farklı ses ve görüntülerin yapay zeka kullanılarak oluşturulabileceğini belirten Ulutaş, “Bankadan arıyor gibi görünen bir telefon alabilirsiniz ancak aslında arayan kişi, banka temsilcisinin sesini taklit eden bir dolandırıcı olabilir” dedi.

Sahte ses aramalarının kişileri dolandırmanın zor fark edildiğini belirten Ulutaş, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarını gizli tutmalarının önemini vurguladı ve hesap bilgilerinin sahte videolar üretmek için kullanılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ulutaş, dolandırıcılık olaylarına karşı çoklu kimlik doğrulamasının önemine işaret ederek, cep telefonundaki banka uygulamalarında bu stratejinin hayati olduğunu belirtti.

SİBERAY Projesi ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının önemine değinen Ulutaş, özellikle siber güvenlik konusunda bilgi eksikliği yaşayan son kullanıcılar için bu eğitimlerin önemli olduğunu ifade etti.

İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru İlhan Tozluyurt, internet dolandırıcılığının artık gerçeklik haline geldiğini ve bu durumu kabul etmenin gerekliliğini vurguladı.

Tozluyurt, Trabzon il ve ilçelerinde dolandırıcılığa karşı bilgilendirme faaliyetlerini 2017’den beri sürdürdüklerini ve 80 bin kişiye ulaştıklarını bildirdi.

KTÜ Fen Fakültesi’nde düzenlenen dolandırıcılık eğitimine katılan öğrenciler de bilgilendirici bulduklarını ve gelecekte daha dikkatli olacaklarını ifade ettiler.

Related Posts

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Netflix kalan son interaktif içeriklerini platformdan kaldırıyor

Netflix, Black Mirror: Bandersnatch gibi interaktif içeriklerini kaldırmaya başladı. 12 Mayıs’tan sonra bu içerikleri platformdan izlemek mümkün olmayacak.

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …

Büyük deprem, toprağa gömülmüş antik binayı ortaya çıkarttı

Depremler her zaman binaları tahrip eder diye biliriz. Ama bu defa büyük bir deprem, binlerce yıllık tarihi bir binayı ortaya çıkararak tam tersi bir işe imza attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir