AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

Ülküköy Göleti Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Mudanya’daki Ülküköy Göleti, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle sulama ihtiyacını karşılayamıyor.

Kredi kartı olan herkesi ilgilendiriyor: O paralar iade edilecek

Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) vatandaşlara uyarıda bulunarak, o paraların iadesinin mümkün olduğunu açıkladı. İşte bütün ayrıntılar…

Ünlü beyaz eşya devi binlerce kişiyi işten çıkarıyor!

Dünyanın pek çok noktasında bayisi bulunan Alman teknoloji firması Bosch, artan rekabet nedeniyle bin 560 kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor. Türkiye’de bir çok evde ürünü bulunan şirketten yapılan açıklamaya göre, Almanya’daki Reutlingen tesisinde …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası (22 Temmuz 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 40,4110 liradan, avro 47,3590 liradan satılıyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,48 değer kazanarak 10.666,68 puana yükseldi. Dün 10.616,18 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 21,24 …

Konut fiyatında ‘ceza’dan kaçma oyunu! İlanda farklı telefonda daha farklı…

Antalya’da ilana konulan bir taşınmazla ilgili cezadan kaynaklı fiyat artışı yapamayan emlakçı, telefonla aranıp bilgi alınmak istendiğinde ise fiyatın ilanda yazandan 400 bin lira fazla olduğunu, ceza nedeniyle gerçek fiyatı yansıtamadıklarını …

Edirne’de Restoranda Yangın

Edirne’de bir alışveriş merkezindeki restoranda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.