Elektrik Sektöründe Yeni Bir Çağ: Toplayıcılık Faaliyetleriyle Yenilikçi Bir Dönem Başlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik sektöründe toplayıcılık faaliyetleriyle başlayacak yeni dönemde lisanssız elektrik üreten santrallerin üretimlerinin birleştirilerek büyük üretim tesisleri gibi faaliyet gösterebileceklerini duyurdu.

Anadolu Ajansı’nın verdiği haber göre, EPDK’nın yaptığı yazılı açıklamada, 2022’de elektrik piyasası mevzuatında yapılan değişikliklerle toplayıcı ve toplayıcılık kavramlarının lisansa tabi bir elektrik piyasası faaliyeti olarak tanımlandığı belirtildi. Böylece, toplayıcı şirketlerin portföyünde bulunan şebeke kullanıcılarının güvenilirliğinin sağlanması ve piyasa işletmecisi açısından piyasa süreçlerinin daha sağlıklı yürütülmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Toplayıcılık faaliyetiyle, toplayıcı şirketlerin anlaşma yaptığı şebeke kullanıcıları ile tüketim ya da üretim programları yapabilecekleri, küçük güçlü tüketici ve üreticileri kullanılabilir hale getirebilecekleri ve şebeke dengesinde rol alabilecekleri belirtildi. Bu sayede, toplayıcılar portföylerindeki şebeke kullanıcılarının adına elektrik enerjisi alıp satabilecekler.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN DAHA VERİMLİ ŞEKİLDE YARARLANILABİLECEK

Ayrıca, toplayıcılar sahip oldukları bilgi teknolojileri ve enerji yönetimi altyapısı sayesinde dağıtık enerji kaynaklarının üretim tahminlerini, toptan satış piyasalarındaki elektrik fiyatlarını ve sistemdeki arz talep dengesine ilişkin verileri bir arada değerlendirebilecekler. Bu da, farklı ölçeklerdeki şebeke kullanıcılarının bir araya gelerek “sanal enerji kaynağı” oluşturmasını sağlayacak ve yenilenebilir enerjinin şebekeye entegrasyonuna katkı sağlayacak.

EPDK’nın internet sitesi üzerinden yayımlanan toplayıcılık faaliyetlerine ilişkin yönetmelik taslağıyla ilgili olarak sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerinin alındığı belirtilerek, sektördeki geniş katılımlı bir çalıştayın düzenlendiği ifade edildi. Bu çalıştayda, toplayıcılığa ilişkin lisanslandırma süreçleri, toplayıcının piyasa katılımı ve portföy yönetimi gibi konular ele alındı ve sektör katılımcılarının görüşleri alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx